18.11.2009 12:44
V listopadu 2009 vstoupil ve Velké Británii v platnost zákon, který nově definuje skotskou whisky. Primárním cílem zákona je zabránit padělání skotské whisky v zahraničí. Součástí zákona jsou i nová pravidla pro označování etiket se skotskou whisky.
Státní tajemník pro Skotsko Gavin Hewitt prohlásil: “Je samozřejmé, že se snažíme chránit náš klíčový průmysl. Nemůžeme dovolit jiným, aby zneužívali dobré jméno, jež skotská whisky má, na výrobky, jež produkují v zahraničí, a prodávali je pod názvem “skotská. Tento zákon navíc ochrání všechny zákazníky po celém světě, neboť budou vědět zcela jasně, zda kupují skutečně skotskou, či nikoliv.”
A jaké jsou nejvýznačnější změny?
-
Single Malt může být lahvována pouze ve Skotsku
-
Podstatně přísnější pravidla pr označování jednotlivých palíren
-
Lepší ochrana místních názvů jako je např. “Highland” nebo “Lowland”
-
Rozdělení skotské whisky do pěti následujících kategorií:
a) single malt scotch whisky – sladová whisky z produkce jedné palírny
b) blended malt scotch whisky – sladová whisky z produkce více palíren
c) single grain scotch whisky – obilná whisky z produkce jedné palírny
d) blended grain scotch whisky – obilná whisky z produkce více palíren
e) blended scotch whisky – whisky míchaná z obilné a sladové whisky
-
Výše uvedené kategorie musí být zřetelně uvedeny na etiketě, aby bylo jasné, o jakou whisky se jedná
-
Výslovný zákaz používat termín “Pure Malt”
-
Zákaz používat název jakékoliv palírny jako výraz pro typ u výrobku, který v dané palírně nebyl zcela vyroben
-
Zákonná ochrana jmen pěti tradiční oblastí výroby whisky
a) Lowland
b) Highland
c) Speyside
d) Islay
e) Campbelltown
-
Podmínka, že whisky musí po celou dobu zrát pouze ve Skotsku
-
Jasná pravidla pro uvedení stáří whisky na obalu
Václav Rout