Ochrana skotské whisky

18.11.2009 12:44
V listopadu 2009 vstoupil ve Velké Británii v platnost zákon, který nově definuje skotskou whisky. Primárním cílem zákona je zabránit padělání skotské whisky v zahraničí. Součástí zákona jsou i nová pravidla pro označování etiket se skotskou whisky.

 
Státní tajemník pro Skotsko Gavin Hewitt prohlásil: “Je samozřejmé, že se snažíme chránit náš klíčový průmysl. Nemůžeme dovolit jiným, aby zneužívali dobré jméno, jež skotská whisky má, na výrobky, jež produkují v zahraničí, a prodávali je pod názvem “skotská. Tento zákon navíc ochrání všechny zákazníky po celém světě, neboť budou vědět zcela jasně, zda kupují skutečně skotskou, či nikoliv.”
A jaké jsou nejvýznačnější změny?
  1. Single Malt může být lahvována pouze ve Skotsku
  2. Podstatně přísnější pravidla pr označování jednotlivých palíren
  3. Lepší ochrana místních názvů jako je např. “Highland” nebo “Lowland”
  4. Rozdělení skotské whisky do pěti následujících kategorií:
    a) single malt scotch whisky – sladová whisky z produkce jedné palírny
    b) blended malt scotch whisky – sladová whisky z produkce více palíren
    c) single grain scotch whisky – obilná whisky z produkce jedné palírny
    d) blended grain scotch whisky – obilná whisky z produkce více palíren
    e) blended scotch whisky – whisky míchaná z obilné a sladové whisky
  5. Výše uvedené kategorie musí být zřetelně uvedeny na etiketě, aby bylo jasné, o jakou whisky se jedná
  6. Výslovný zákaz používat termín “Pure Malt”
  7. Zákaz používat název jakékoliv palírny jako výraz pro typ u výrobku, který v dané palírně nebyl zcela vyroben
  8. Zákonná ochrana jmen pěti tradiční oblastí výroby whisky
    a) Lowland
    b) Highland
    c) Speyside
    d) Islay
    e) Campbelltown
  9. Podmínka, že whisky musí po celou dobu zrát pouze ve Skotsku
  10. Jasná pravidla pro uvedení stáří whisky na obalu

Václav Rout

 

Fotografie použita dle Creative Commons mendhak  © 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode