Skotská whisky - jen tak nezávazně po Skotsku

25.11.2011 13:06

Skotská whisky – to je luxusní parfém, který navíc ještě výtečně chutná. Václav Rout

 

Skotská whisky - při vyslovení tohoto slovního spojení se každému obdivovateli lahodných destilátů rozzáří oči, chuťové buňky se postaví do pozoru a chřípí se rozšíří v očekávání symfonie vůní. Vždyť se právě hovoří o nejsofistikovanějším destilátu na světě, který množstvím a zejména spektrem chutí předčí ostatní alkoholické nápoje.

Právě jste přistáli na letišti v Edinburghu, hlavním městě Skotska. Jelikož jste zkušení cestovatelé, na cestu do Skotska jste se řádně připravili. Společnost vám dělá zapřísáhlý abstinent s řidičským oprávněním, případně krásná, alkoholu neholdující žena s řidičským oprávněním. Není to samozřejmě z nějakého altruismu, duševního masochismu či sexistických choutek, ale z ryze pragmatických důvodů - někdo musí řídit, pokud chcete vychutnat všechny krásy skotské krajiny. A tak jste svůj doprovod nalákali na pohled na krásnou přírodu (přes automobilové okénko) a prohlídku historických staveb (hodně palíren je skutečně velmi starých). Vy se mezitím budete moci oddat tomu, kvůli čemu jste do Skotska přijeli - degustacím živé vody (to je totiž překlad nezkomoleného původního názvu whisky ve skotské keltštině - uisge beatha).

Výlet (neboli dobře kamuflovaný whisky trail) začneme v Edinburghu. Dopravili jste se do centra a doprovod pozvali na procházku po Royal Mile (Královské míli), kterou zahájíte na slavném hradě v Edinburghu. Prohlídku hradu s korunovačními klenoty přežijete a už se těšíte, až se cestou z hradu zastavíte v muzeu whisky (Scotch Whisky Heritage Centre), kde se dozvíte mnoho informací o historii i výrobě whisky a samozřejmě absolvujete svoji první ochutnávku. Po několika sklenkách, bohatší o množství potřebných informací, vyrazíte dále a v lehce povzneseném stavu necháte doprovod, aby se potěšil pohledem na katedrálu svatého Jiljí a obchůdky se suvenýry. Až trochu ulehčí peněžence a platebním kartám za naprosto nesmyslné dárky, je čas na návštěvu obchodu Cadenhead, nezávislé plnírny whisky. Zde zase můžete odlehčit vy své peněžence, ochutnat několik sklenek a případně si několik lahví nechat nalahvovat. Lehce unaven (přeci jen máte za sebou dlouhou trasu), se spokojeně odeberete na hotelový pokoj, kde se hezky vyspíte, abyste druhý den byli opět ve formě.

Ráno vyšlete doprovod pro vůz (pokud vám jej půjčovna sama nepřistaví) a pečlivě se nasnídáte. Čeká vás náročný den. Nejdříve se podíváte po krásách skotské Nížiny. Vyrazíte z Edinburghu směrem na jih po A68, kterou po několika kilometrech opustíte a přes Pencaitland dorazíte do palírny Glenkinchie.

Pro první seznámení s whisky snad nenajdete lepší příležitost. Zatímco váš doprovod může obdivovat typickou ukázku britské industriální výstavby z přelomu 19. a 20. století, kterou narušují pouze vzrostlé stromy a dokonce i travnaté hřiště na britské kuželky pro zaměstnance palírny, vy se můžete věnovat vlastní prohlídce. Špičková instalace, která vás seznámí nejen s historií, ale též s výrobou whisky, včetně patnáctimetrového modelu palírny, který byl vyroben pro světovou výstavu v roce 1924, vás navnadí k cílové ochutnávce. Po několika sklenkách z produkce palírny nastoupíte do vozu a pokračujete ve svém whisky trailu.

Další palírna, kterou navštívíte, leží na okraji Glasgow, v Clydebanku. Váš doprovod si za jízdy prohlédne Glasgow, kterým projedete směrem na západ po A82 (můžete jej uchlácholit tím, že jej večer vezmete na túru po glasgowských klubech, které po Londýnu patří k nejlepším v celé Británii). A zde, v hustě obydlené části, narazíte na bílé stavby palírny Auchentoshan. Palírny, která je zajímavá tím, že jako jediná ve Skotsku ještě stále vyrábí whisky trojí destilací (ostatní palírny ve Skotsku používají pro výrobu dvojí destilaci). Máte-li dostatek financí, můžete si po prohlídce a samozřejmě ochutnávce produktů palírny zakoupit například lahev Auchentoshan 1957 za mrzké 4.000 liber (cca 120.000 Kč).

Jelikož jste zkušený cestovatel po palírnách, víte, že večer se to nesmí přehnat, aby člověk druhý den zvládl tu těžkou "rachotu", která jej čeká. Necháte tedy doprovod řádit po klubech a sám se jen tak lehce „dotrénováváte“ několika sklenkami lahodného moku.

Ráno po vydatné snídani vyrážíte na sever, do palírny Glengoyne, která, přestože leží kousek od Glasgow, již nepatří do Nížiny, ale do oblasti Highland. Cesta typickou skotskou krajinou vás přivede před velmi hezkou palírnu. Doprovod můžete zanechat u jezírka, ze kterého se bere voda na výrobu whisky, případně jej usadit do klubové místnosti, a sami se vydáte na prohlídku s nezbytnou degustací.

Jen jste dopili poslední doušek, už vás váš doprovod odvádí k autu, ukládá a vyráží dál na sever. Projedete město Pitlochry, několik kilometrů serpentinami do kopců s výhledem na skotskou Vysočinu a již jste před nejmenší palírnou ve Skotsku, palírnou Edradour. Vypadá jako dobře udržovaná nevelká farma, ale zdání klame. Palírna je velmi slavná, zejména díky své velikosti a samozřejmě i díky svým produktům - whisky Edradour a whisky Balechin (druhá je pojmenována podle dávno zaniklé palírny, která ležela v sousedství a patří mezi velmi rašelinové whisky).

Následující den vyrazíte dále na sever do Mekky skotské whisky, do Speyside (povodí řeky Spey). Ve Skotsku je v současné době 99 funkčních palíren a z toho jich je ve Speyside plných 49. A některé z nich musíte navštívit. Jako první nesmíte vynechat palírnu Macallan. Palírnu, která je obecně nazývána perlou Speyside a jejíž whisky patří k těm nejkrásnějším whisky na světě. Leží kousek od města Craigellachie. Její whisky si nesmíte nechat ujít. A že mají co nabídnout. Již při ochutnávce si můžete vybrat z několika desítek druhů whisky Macallan. A jedna je lepší nežli druhá. A zatímco vy ochutnáváte perlu Speyside a jste zabedněný v palírně, váš doprovod vyráží na prohlídku místní bednárny (Craigellachie Cooperage), kde se vyrábějí sudy pro zrání skotské whisky.

Před vámi je teď cesta do hlavního města skotské whisky, Dufftownu. Město, které má jen 1.450 obyvatel, za to však 9 palíren. Proto je zde také zřejmě nejdražší vzduch na světě. Ptáte se proč? Protože při zrání whisky se ročně ze sudu vypaří cca 2% objemu. A vezmete-li si, kolik desítek miliónů litrů alkoholu se zde ročně vyrobí, vyjde vám, že bez nebezpečí, že byste nadýchali, tady prostě neprojedete. Alkohol tu totiž inhalujete plnými doušky. Ráj pro alkoholiky, peklo pro abstinenty. Proto město po prohlídce některé z palíren (nejslavnější z nich je zřejmě palírna Glenfiddich) a degustaci urychleně opustíte a vyrazíte dále na sever, do Elginu.

Zde si váš doprovod oddechne, neboť jej nalákáte na místní památky (z nich nejvíc za pozornost stojí zřejmě katedrála). Cestou samozřejmě potkáte několik zajímavých obchodů, z nichž pro vás, kupodivu, bude nejzajímavější obchod společnost Gordon and McPhail, nejslavnější nezávislé plnírny skotské whisky na světě. A že je v obchodě z čeho vybírat. Váš doprovod už ale rezignoval, a proto jej večer vezmete na večeři, abyste jej uchlácholil.

Ráno vyrazíte na další cestu, tentokráte na západ. Čeká vás totiž návštěva muzea. A pokud si někdo myslí, že muzeum může být pouze nezáživné a nudné, měl by jet do Dallas Dhu, zrušené palírny, která nyní slouží jako muzeum whisky. Námitky můžete klidně smést ze stolu s tím, že nejste přeci barbar, kterého nezajímají památky. Cestou necháte doprovod, aby se pokochal krásami starověkých piktských stél s obrazovými reliéfy, a po chvíli vás čeká příjemné panoráma palírny. I zde můžete absolvovat chutnou degustaci.

Abyste lehce odvrátil hrozící konflikt s doprovodem, umožníte mu cestou dále na západ návštěvu příjemného skotského zámku jménem Brodie Castle. Při prohlídce zámeckých komnat a rozlehlé zámecké zahrady se doprovod trochu uklidní a vy víte, že opět můžete pokračovat ve vaší degustačně - poznávací cestě.

Váš doprovod je nadšen nabídkou dlouhé cesty překrásnou krajinou skotského severu, s vyhlídkou návštěvy prehistorických staveb na Orknejích, ostrovech na severu Skotska, s krátkým trekem na rašeliniště. Samozřejmě již nedodáte, že Orkneje jsou domovem nejsevernější skotské palírny, palírny Highland Park, založené již v roce 1798, a že rašeliniště Hobbister Moor, na něž jej lákáte, je součástí palírny. Ale z ostrova se špatně utíká, takže s vámi s velkou radostí na procházku vyrazí. Ale prohlídka Orknejí za to stojí. Vedle palírny tam je nejzachovalejší prehistorická vesnice na světě, Skara Brae, množství prehistorických monumentů a další památky. A to nemluvím o přírodě.

Cesta zpět je odměnou pro doprovod (a krátkou zdravotní přestávkou pro vaše játra). Máte na ní dva dny, během nichž můžete navštívit mnohé skotské pamětihodnosti, případně si udělat krátký trek po skotské Vysočině.

Silnice A83 vás přivede k trajektu, který vás přepraví na ostrov Islay na jihozápadě Skotska. Whisky z ostrova Islay je natolik svérázná, že svojí výrazností mnohému neznalému doslova "sroluje ponožky". Společným prvkem whisky z ostrova Islay je totiž tzv. medicínská charakteristika, výrazná fenolovitost a jódovitost, která mnohému muži připomene "rajóny" během vojenské základní služby. Snad nejznámějším zástupcem whisky z ostrova Islay je Laphroaig, whisky, která je nejoblíbenější whisky prince Charlese a kterou lze bez nadsázky nazvat "duchem Islay". Palírna leží přímo na mořském pobřeží a její návštěva je pro milovníka whisky něco jako návštěva Grand Ole Opry v Nashvillu pro milovníka country.

Projeli jste prakticky všechny oblasti skotské whisky a je tak nejvyšší čas vrátit se zpět do lůna domova a poskytnout svým játrům zasloužený odpočinek. Pokud vás cestou agresivní doprovod nezabil, případně vaše játra nezkolabovala, je nejvyšší čas usednout se sklenkou whisky k mapě a naplánovat si další degustačně poznávací cestu po Skotsku.

Václav Rout

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode