Whisky a jídlo

14.05.2012 15:28

Dne 3. května 2012 od 19.00 hodin jsme ve spolupráci s hotelem Hoffmeister v Praze pro velký úspěch (a nebývalý zájem) zopakovali ochutnávku skotské single malt whisky spojenou s pětichodovým degustačním menu. Kapacita ochutnávky byla během dvou dnů opět zcela zaplněna, takže jsme opět několik opožděných zájemců museli s velkou lítostí odmítnout. Snad se na ně dostane při příští plánované ochutnávce whisky spojené s jídlem, která proběhne v červnu 2012.

Přd sedmou hodinou se prostor začal postupně zaplňovat. Pro navnazení chuťových buněk se servíroval welcome drink z italského sektu. Po příchodu posledních opozdilců se začalo. Po krátkém přivítání a několika informacích (cca 30 minut...) se servíroval první chod, který, po průvodních slovech seznamujících jednak s historií, výrobou a dělením whisky, jednak se způsobem ochutnávání (a vychutnávání) whisky a samozřejmě s ochutnávanými vzorky, následovaly chody další. A co se vlastně degustovalo?

Terina z kachních jater foie gras s hruškovým kompotem, domácí brioška

Auchentoshan 12 let

★★★★★

Marinovaný losos s nádechem whisky, omáčka z medu a hrubozrnné hořčice

Glenrothes Select Reserve

★★★★★

Pečená kachní prsa podávaná na zeleném chřestu, celerové pyré

Macallan 12 let Sherry Oak

★★★★★

Zauzený hovězí pupek pečený do růžova s topinamburovou kaší, zelenina na másle, telecí demi glas

Highland Park 12 let

★★★★★

Tart z hořké čokolády Valrhona, whisky – karamelová zmrzlina

Bowmore Enigma 12 let

 

Po několika hodinách, během nichž se hosté seznámili nejen se samotnou whisky, ale i s několika skotskými tradicemi (například měli možnost poslechnout si několik melodií na skotské dudy), večer skončil. Mnozí hosté však i nadále zůstali a pokračovali v ochutnávání skotské whisky a nezávazné konverzaci až do pozdních nočních hodin.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode